Kalibrasyon Türleri Nelerdir?

Kalibrasyon Türleri Nelerdir?

Ölçüm cihazlarının kalibrasyonu, farklı bölgelerdeki farklı cihaz türlerinde gerçekleştirilebilir. Bazı ölçü aletleri için birden fazla kalibrasyon süreci işletilebilir. 

Üretici gereksinimlerinin toleransını korumak için, temel uygulamalarda kullanılan tüm ölçüm cihazlarının düzenli olarak kalibre edilmesi gerekir. Kalibrasyon, bir test (DUT) cihazının basınç göstergesini bir referans seviyesiyle karşılaştırma işlemidir. Her bir ölçüm kategorisi ve uygulaması için ulusal ve uluslararası standartlarda kalibrasyon teknikleri tanımlanmıştır.

Kontrollü bir ortamda yapılan tüm kritik ölçüm işlemlerinde Sıcaklık Kalibrasyonu yapılır.

Termokupllar veya platin dirençli termometreler (PRT’ler) olarak da bilinen termometreler, sıcaklık kalibrasyonunda (RTD) kullanılan dirençli sıcaklık cihazlarıdır. Bir RTD veya termokupl göstergesinin kullanılması, sıcaklık sensöründen sıcaklığı okur ve ardından bunu bir satır içi alan göstergesiyle karşılaştırmaz.

Akış sensörü olarak da bilinen akış ölçer, bir sıvı veya gazın doğrusal, doğrusal olmayan, kütle veya hacimsel akış hızını ölçen test ekipmanıdır. Akış hızı, bir proses sıvısının belirli bir zamanda boru hatlarından, deliklerden veya kaplardan geçtiği hızı ifade eder ve kontrol ve enstrümantasyon mühendisleri, endüstriyel akış proseslerinin hızını ve verimliliğini izlemek ve kontrol etmek için bu değeri ölçmelidir.

Pipet kalibrasyonu, bu ölçüm cihazını düzenli olarak kullanan laboratuvarlarda doğru ve hassas borulama sonuçları için kritik öneme sahiptir. Laboratuvarlarda kullanılan tüm boru türleri: tek kanallı, çok kanallı manuel pipetler ve elektronik pipetler, kalibrasyon sürecinin ve protokollerinin çeşitli yönleriyle uyumlu olmalıdır.

Pipet kalibrasyonunun ana hedefi, teslimatın beklendiği gibi olmasını garanti etmektir.

Voltaj, akım, direnç, endüktans, kapasitans, zaman ve frekans gibi elektriksel parametreleri ölçen veya test eden herhangi bir aletin performansını değerlendirme süreci, elektrik kalibrasyonu olarak bilinir.

Ünitelerin birincil özelliklerine (UUT’ler) göre testler olarak bilinen diğer aletlerin performansını değerlendirmek için elektrikli kalibrasyon aletleri veya kalibratörler kullanılmalıdır.

Mekanik aletler, tekrarlanan kullanım, mekanik travma ve değişken hava koşullarına maruz kalma sonucu mekanik kalibrasyon gerektiren kaymaya eğilimlidir. Kütle, kuvvet, boyut, açı, hacim, düzlük, tork ve titreşim, sıcaklık kontrollü bir ortamda mekanik kalibrasyon sırasında kalibre edilir.

Yukarıda sayılan kalibrasyon türlerinin haricinde birçok tür vardır. Kalibre edilmek istenilen cihazın ölçüm özelliğine göre değişkenlik gösterir. Yine kalibre edilen cihaz aynı anda birden çok ölçüm alabilmekte ise farklı iki kalibrasyon süreci işletilebilir.

Başa dön